barjaktarevic (barjaktarevic) wrote,
barjaktarevic
barjaktarevic

Русско-сербское боевое братство (1916 г.)

О епопеји Прве српске добровољачке дивизије код нас се, нажалост, доста мало зна, штуро пише и говори. Дивизија је у већ распламсаном вихору Првог светског рата основана у Русији. У њу су ступили углавном Срби, али и Хрвати, Словенци, Чеси и Словаци мобилисани у аустро-угарску војску као поданици Црно-жуте монархије, који су допали руског заробљеништва. У њима је прорадио у то време растући дух словенства и југословенства. Жудели су да се боре за слободу свога рода.

Маја месеца 1916. у руској Одеси цар Николај Други и српски премијер Никола Пашић уручили су дивизији борбени стег. Укључена у један руски корпус она се, по уласку Румуније у рат августа исте године, хитно шаље на слабо брањени јужни, Добруџански фронт у пуном саставу од преко 18.000 војника и официра.

Командни састав дивизије био је послат са Солунског фронта. Две стотине српских официра и подофицира упућено је у Одесу. Да би до ње стигли требало је да обиђу цели европски континент, бродом преко Средоземног мора, Гибралтара, Канала Ламанш, Северног мора до руске луке Архангелск и то упркос претњама немачких подморница које су тада биле господари пучине. А потом од Архангелска на хиљаде километара железницом до Одесе.

Августа и септембра 1916. на Добруџанском фронту вођене су ретко виђене крваве борбе. За кратко време погинуло је око 3.000 њених војника и официра, док је преко 6.000 било рањено или нестало.
Једноставно, њен борбени састав био је преполовљен.
http://www.politika.rs/scc/clanak/362821/Rumuni-ne-zaboravljaju-zrtve-srpskih-ratnika
Tags: Отечественная война 1914 г.
Subscribe

Recent Posts from This Journal

Comments for this post were disabled by the author