barjaktarevic (barjaktarevic) wrote,
barjaktarevic
barjaktarevic

Обиљежена 21 година од страдања Срба у западној Крајини

Оригинал взят у lazar_kr в Обиљежена 21 година од страдања Срба у западној Крајини

На 21. годишњицу од страдања Срба из 13 западнокрајиших општина, у капели Светог Марка у Мркоњић Граду данас је служен парастос за погинуле Србе, а на спомен-обиљежје масовне гробнице и споменик погинулим борцима положени су вијенци.

Мркоњић Град - полагање вијенаца - Фото: РТРС
Мркоњић Град - полагање вијенацаФото: РТРС

У септембру и октобру 1995. године, на најсвирепији начин убијено 1.644 војника и цивила, а 120.000 Срба протјерано са вјековних огњишта. У масовној гробници на православном гробљу у Мркоњић Граду пронађено је 181 тијело убијених Срба.

Љиља Перић у једном дану изгубила је оца, брата и стрица. Посмртне остатке пронашла је у масовној гробници након повратка у Мркоњић Град. Боли је каже што за злочине још нико није одговарао.

- Овдје на ратишту бранили су своје куће и сви су убијени за један дан - каже Перићева.

За 117 дана окупације у мркоњићкој општини причињена је материјална шета од 680 милоиона КМ. Док се за злочине у Мркоњић Граду не процесуирају одговорни, општина не може да поднесе тужбу против Хрватске за надокнаду материјалне штете.Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић апеловала је данас на одговорне да процесуирају злочине у Мркоњић Граду.

- Окупљамо се сваке године да одамо почаст страдалим, да не заборавимо тај догађај и да подсјетимо оне који требају да процесуирају злочине да то и ураде, јер је срамотно да још нико није одговарао - истакла је Аничићева.

Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић истакао је да је масовна гробница у Мркоњић граду највећа у Српској.

- Програмски и планирано су убијали људе на најгори могући начин као што су то чиниле усташе 1941. и 1945. године у логорима - рекао је Савановић и додао да "највише боли" што Хашки трибунал и Тужилаштво БиХ никога нису процесуирали за ова недјела.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је да Тужилаштво БиХ мора коначно да процесуира одговорне за злочине над српским цивилима у Крајини 1995 године.

Хрватска регуларна војска са јединицима такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране напала је у септембру и октобру 1995. године 13 западнокрајишких општина са већинским српским становништвом - Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупа на Уни.

Те општине биле су у саставу Републике Српске и са тог подручја муслиманско-хрватске снаге убиле су 1.644 војника и цивила, са вјековних огњишта протјерале 120.000 Срба, опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета је 680 милиона КМ. Хрватске и муслиманске снаге за собом су оставиле пустош и масовне гробнице.

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=224758


Tags: Сербская Голгофа
Subscribe

Comments for this post were disabled by the author