barjaktarevic (barjaktarevic) wrote,
barjaktarevic
barjaktarevic

Сербы помнят о братстве

Овај закључак с трибине "Световне и духовне везе Србије и Русије", одржане у Горњем Милановцу у организацији Друштва српско-руског пријатељства "Таково", потврђен је на најбољи начин и документарним филмом "Духовне везе Русије и Србије кроз векове", чији аутор је др Гордана Наумовић, професорка руског језика и културе на Београдском универзитету. Пре Милановца, филм је приказан у Москви, на Јалти, у Хелсинкију, Севастопољу, Барселони, Пекингу... И у православним манастирима. Добио је најпрестижније награде на међународним фестивалима, као и многи други филмови др Наумовић, која је до сада овенчана са 47 медаља и ордена, углавном златних.
Филм трага за најстаријим документованим везама Руса и Срба. Зна се, тако, за много српских монаха што су деловали у Русији, и руских у Србији, који су били и просветитељи, од памтивека описмењавали српску младеж. Нарочито су то чинили за време Аустроугарске, која је спречавала то просветитељство, јер се ширило по српским земљама под њеном окупацијом. Филм доказује како је руски цар Иван IV Васиљевич зван Грозни био и српског порекла. Подсећа и како је руски монах Растку Немањићу омогућио бег из световног живота у духовни, најпре у манастиру Пантелејмон на Светој Гори.
Династија Романов
Доласком династије Романов на трон Русије 1613. односи двају народа још су интензивнији. У српским устанцима против Турака борило се више од три хиљаде Руса, међу њима чак 700 официра. А свргавањем династије 1917. Србија је била уточиште Русима избеглим од терора Октобарске револуције. Руске монахиње заслужне су за васкрснуће манастирског сестринства у Србији после Првог светског рата - документује др Наумовић.
Молитва владике Николаја
Руси не заборављају молитву владике Николаја Велимировића из 1935, касније свеца, којом пред васцелом светском јавношћу моли за спас руског народа православног - каже публициста Војкан Николић. Др Филимоновић упозорава да непријатељство Запада према Русији није засновано само на рационалним разлозима, него и на верској нетрпељивости.
http://www.pravda.rs/2017/01/15/evo-koliko-trajr-srpsko-rusko-bratstvo-mnogo-duze-nego-sto-mnogi-misle/
Tags: Русско-сербские связи
Subscribe

Comments for this post were disabled by the author