barjaktarevic (barjaktarevic) wrote,
barjaktarevic
barjaktarevic

UČESTALI NASRTAJI NA GRAĐANE MITROVICE: Pet napada na Srbe za 15 dana

Оригинал взят у lazar_kr в UČESTALI NASRTAJI NA GRAĐANE MITROVICE: Pet napada na Srbe za 15 dana
Srbi i njihova imovina u severnom delu Kosovske Mitrovice, peti put u poslednjih 15 dana, našli su se na meti Albanaca. Bojana Staletovića (31) Albanci povredili u Bošnjačkoj mahal.


 ŽRTVA Bojan Staletović / Foto: Ivan Radulović

ŽRTVA Bojan Staletović / Foto: Ivan Radulović

Srbi i njihova imovina u severnom delu Kosovske Mitrovice, peti put u poslednjih 15 dana, našli su se na meti Albanaca. U ponedeljak uveče, u razmaku od samo sat vremena, dve odvojene grupe Albanaca najpre su oštetile jedno vozilo u Ulici kneza Miloša, a potom i fizički nasrnuli i naneli telesne povrede Srbinu Bojanu Staletoviću (31) u naselju Bošnjačka mahala..

Kosovska policija uhapsila je šestoricu Albanca koji su učestvovali u prvom incidentu, dok se za napadačima iz Bošnjačke mahale još traga.

Staletović je napadnut kada je iz grada krenuo kući. Napadači kojih je, po njegovim rečima bilo pet, bili su naoružani pištoljima i bejzbol palicama.

- Krenuo sam kući i na raskrnici me je sačekala grupa Albanaca. Jedan od njih je uperio pištolj u mene, a ostali su počeli da me udaraju i uzvikuju “Alahu ekber”. Uspeo sam jednom od napadača da skinem fantomku sa glave i prepoznao sam mu lik, jer sam ga više puta video u Bošnjačkoj mahali - govori za “Novosti” Bojan Staletović, koji je u napadu zadobio telesne povrede glave i leve ruke.

Incidenti koje izazivaju uglavnom maloletni Albanci postali su sve učestaliji u severnom delu Kosovske Mitrovice, a tri od poslednjih pet desili su se u šetališnoj zoni u kojoj su radovi još u toku.

Prema saznanjima “Novosti”, Albanci koji izazivaju incidente na severu Kosova predstavljaju deo tzv. grupe B13 koja funkcioniše u Bošnjačkoj mahali, ali ima i onih koji dolaze iz drugih delova Kosova.

OSUDA KANCELARIJE ZA KIM

Poslednje incidente u severnom delu Kosovske Mitrovice osudila je i Kancelarija za KiM iz koje je saopšteno da se iza niza napada na Srbe krije pokušaj ekstremnih krugova da izazovu nesigurnost kod građana i potencijalno isprovociraju veće međunacionalne sukobe.

- Neophodno je da policija i ostali bezbednosni činioci na Kosovu i Metohiji, kao i međunarodne misije preduzmu vidljive i odlučne preventivne korake, kako bi se sprečilo nasilje - stoji u saopštenju Kancelarije za KiM.

Gradonačelnik severne Mitrovice Goran Rakić izrazio je nadu da će tužilac na pravi način okvalifikovati ove slučajeve, kako bi se poslala jasna poruka svima koji žele nasilje i izazivanje nereda.

ĐURIĆ ZATRAŽIO MERE ZA STABILIZACIJU PRILIKA NA KIM

BEOGRAD(Tanjug) - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić danas je u Beogradu održao hitan sastanak sa visokim predstavnicima Euleksa povodom sve učestalijih napada na Srbe i otvorenih pretnji nasiljem koje dolaze iz ekstremnih političkih i verskih krugova u pokrajini.

Đurić je na sastanku od međunarodnih predstavnika zatražio preduzimanje konkretnih odlučnih mera kojima bi se sprečilo ugrožavanje bezbednosti ljudi i imovine i sprečilo dalje pogoršanje bezbednosnih prilika na KiM, saopštila je Kancelarija za KiM.

Poslednja serija napada na građane srpske nacionalnosti na KiM je, prema Đurićevim rečima, izazvala veliku zabrinutost i nespokojstvo srpskog naroda u pokrajini.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:661045-UCESTALI-NASRTAJI-NA-GRADjANE-MITROVICE-Pet-napada-na-Srbe-za-15-dana ŽRTVA Bojan Staletović / Foto: Ivan Radulović

ŽRTVA Bojan Staletović / Foto: Ivan Radulović


Tags: Сербская Голгофа
Subscribe

Comments for this post were disabled by the author