barjaktarevic (barjaktarevic) wrote,
barjaktarevic
barjaktarevic

Черногория, антинатовские протесты

Оригинал взят у lazar_kr в Черногория, антинатовские протесты

Демократски фронт организовао је данас протестни скуп „За референдум“, како би у потпуности делегитимисао покушај посланика да, противно већинској вољи грађана Црне Горе, донесу антинародну одлуку.

Скуп је почео у 13.00 часова, испред зграде скупштине на Цетињу, сат времена прије но је заказана сједница крње скупштине на којој се одлучује о приступању НАТО-у.

Булатовић: Одлучују они којима је Његош геноцидан писац

momir bulatović cetinje antinato Протест на Цетињу против срамне одлуке о уласку ЦГ у НАТО (ВИДЕО)

Бивши предсједник Црне Горе Момир Булатовић казао је да се на овај дан осјећа пониженим јер у његово име доносе одлуке они који би да се створи Велика Албанија, којима је Црна Гора иностранство, а Његош геноцидни писац.

„Осјећам се пониженим јер у моје име одлуке доноси неко други. Ово што се дешава је побједа силе и лажи. Таквих побједа је било, али нису биле дугога даха“, казао је Булатовић, истичући да не смијемо дозволити да иста „поцијепа Црну Гору“.

Он је подсјетио да више опозиционих структура вјерује да ће у Црној Гори, по доласку НАТО-а, нестати корупције.

„СДП, УРА и Демократе да не вјерују да ће доласком НАТО-а овдје престати корупција. У НАТО се корупција одомаћила“, закључио је Булатовић, додајући да је НАТО „тренирао строгоћу над СРЈ“.

„НАТО је тренирао строгоћу над СРЈ, убио хиљаде људи. Ми смо још и јефтино и добро прошли, послије тога дошли су Авганистан и Ирак“, казао је Булатовић.

Марко Милачић из Покрета за неутралност, поручио је (Милу) Ђукановићу да „има тамо у затвору мјесто за Вас господине“ и позвао полицију да раде свој посао.

marko milačić cetinje antinato Протест на Цетињу против срамне одлуке о уласку ЦГ у НАТО (ВИДЕО)

Раичевић: Нека буде борба непрестана!

Предсједник Уније за неутралност Гојко Раичевић истакао је да знамо да Мурино и достојанствена скупштина народних представника није вашариште, као што је то недавно казао предсједник Душко Марковић, као што знамо да је ово мјесто гдје су „премијер и његов шеф и мали људи без имена и презимена заиста, не вашариште већ јефтино пазариште – додуше са скупом робом, гдје они беспрезимени тргују са нашим образом али и са судбином наше и њихове дјеце“.

„Испоставља се да баш данас на петак, који је пазарни дан на Цетињу, када људи из околних села на цетињску пијацу доносе своје домаће производе, они су изложили образ Црне Горе данас на продају. Заборављају да се макар некад овдје знало да се образ не продаје“, нагласио је он.

gojko cetinje 28. april df Протест на Цетињу против срамне одлуке о уласку ЦГ у НАТО (ВИДЕО)

„Њихове пријетње су опасне али узалудне. Не примају се. Ако би нас бринуле њихове пријетње и њихова бројност, онда би сједјели кућама, као што сједе неке наше сестре, нећу рећи наша браћа.“

Ипак, додао је Раичевић,  вјерује да нас воде ријечи кнеза Лазара пред Бој на Косову који рече: “Ја не одлучујем да ли ћу у бој на основу тога колика ми сила пријети, већ колику светињу браним.”

„Ако је тако, онда знамо шта да радимо са окупатором. Ко хоће са нама без страха и калкулација, добродошао је.
Поред свих који су се уротили против нас; НАТО, домаћих издајника, наша спутаност и неодлучност, – ја данас на Цетињу, не могу да изговорим друге ријечи до оне Његошеве:

„Нека буде што бити не може!
Нека буде борба непрестана!“

Вучинић: Доље НАТО, доље издајници!

По обраћању окупљенима, Јанко Вучинић из Радничке партије је поручио: „Доље НАТО, доље издајници“.

„Ова одлука Синђиног парламента важиће таман колико и одлука петровданске скупћтине 41. године. Мило је опљачкао Црну Гору и предаје је НАТО пакту да овдје праве војне базе“, додао је Вучинић.

paljenje zastave cetinje Протест на Цетињу против срамне одлуке о уласку ЦГ у НАТО (ВИДЕО)

„Њиховом одлуком постаћемо непријатељ Русије, да није било Русије не би било ни државе ЦГ. Нећемо признавати овакву одлуку којом се кривотвори воља народа, она је ништавна. Једино што се може признати је одлука на референдуму, све друго це одвући Црну Гору у дубљу политичку кризу и нестабилност“, додао је он.

predrag bulatović cetinje antinato Протест на Цетињу против срамне одлуке о уласку ЦГ у НАТО (ВИДЕО)

Посланик ДФ-а Предраг Булатовић је казао да је одлука коју ће да донесе Скупштина данас необавезујућа за њих.

“Ову одлуку ће донијети данас 42 нелегитимно изабрана посланика а поништиће је 41 посланик ДФ кад будемо забрани на легитимним изборима. И државни удар није исценирао само Ђукановић већ и центри моћи који желе ЦГ у НАТО”, рекао је Булатовић, позивајући опозицију да протестују до нових избора.

Кнежевић: Руке су им крваве!

milan knežević cetinje antinato Протест на Цетињу против срамне одлуке о уласку ЦГ у НАТО (ВИДЕО)

„Прије два минута у овој згради је почела нова НАТО агресија на Црну Гору. Управо ће у овој згради 45 непоменика потписати капитулацију. Позивамо оне из опозиције који су требали бити на Цетињу да нам се придрузе на великим протестима у ПГ и другим градовима“, истакао је Милан Кнежевић, предсједник ДНП.

“Руке су им крваве и ово је највећи акт велеиздаје. А нема већег издајника од Мила Ђукановића. Али овдје је већинска и слободна Црна Гора која ће поништити одлуке ове крње Скупштине. Након овога настављамо жестоку борбу и проесте а позивамо остатак опозиције да нам се придружи”, поручио је Кнежевић.

branko radulović cetinje antinato Протест на Цетињу против срамне одлуке о уласку ЦГ у НАТО (ВИДЕО)

Члан предсједништва ДФ-а Бранко Радуловић је казао да су у Скупштини ЦГ издајници народа.

“Зато поручујемо да ћемо укинути срамну одлуку која се доноси данас јер Црна Гора никад није била на продају и никад неће бити база НАТО-а”, рекао је Радуловић.

nebojša medojević cetinje antinato Протест на Цетињу против срамне одлуке о уласку ЦГ у НАТО (ВИДЕО)

Предсједник ПзП-а Небојша Медојевић казао је да је овај режим окупирао ЦГ.

Он је оптужио полицију да није дозволила “аутобусима са слободним људима да дођу на Цетиње”.

“Али проћи ће и ова издаја. Глас народа је глас Бога и ми смо стога да се изађена референдум. Тешко томе предсједнику који се боји свог народа”, поручио је Медојевић.

Мандић: Не пристајемо на капитулацију!

andrija mandić cetinje antinato Протест на Цетињу против срамне одлуке о уласку ЦГ у НАТО (ВИДЕО)

„Тамо лијево, у згради Зетске бановине, потписује се капитулација нашег времена, тамо су људи који овог тренутка дижу руке и припремају Црну Гору за анексију,“ напоменуо је лидер НСД-а и члан Предсједништва Нове српске демократије Андрија Мандић и додао:

„Овдје, испред те зграде окупили су се људи који не пристају на ту капитулацију, окупили смо се овдје да им кажемо: ми не пристајемо на капитулацију коју ви данас потписујете!

Данас, са овог мјеста, оснажујемо наше одлуке из Мурина, да ћемо у погодном тренутку промијенити ову одлуку, да ћемо закон ставити ван снаге и, ако НАТО државе прихвате ову капитулантску одлуку крњег Синђиног парламента ми ћемо да замрзнемо чланство и одемо на референдум и воља народна ће одлучити, а ми немамо дилеме каква ће бити та воља.

Нема данас у ЦГ ниједног Србина, осим онога који је подмићен, који је за НАТО интеграције. Да саберемо све снаге, да позовемо опозицију да заједно са протеста изборимо изборе“, казао је Мандић.

Говорећи о НАТО савезу и његовом (не)моралу али и о карактеру оних који данас нелегитимно, супротно вољи народа доносе одлуку о уласку Црне Горе у алијансу, лидер НСД-а је нагласио:

„Кукавица те бомбардује са десет хиљада метара висине, кукавица те удара ненаоружаног, изненада, сакривен иза маске у униформи полицајца, свакако наоружан, кукавице су криминалци који крену и застану кад не виде страх. Највеће су ипак оне кукавице које сједе данас у згради испред нас и који нам шаљу пријетеће поруке. Пријете они, не само нама – пријете и Русији, пријете и Лаврову, Шојгуу, па и Путину, ваљда мислећи може им бити НАТО је са њима.“

protest cetinje antinato Протест на Цетињу против срамне одлуке о уласку ЦГ у НАТО (ВИДЕО)

Велике полицијске снаге присутне су око Цетиња и у самом граду, сведочи за Спутњик Марко Вешовић, новинар подгоричког листа „Дан“.

Медији извјештавају да је ситуација на Цетињу напета, а Вешовић подсјећа да је локална самоуправа практично увела неко полуванредно стање.

„Протестни скуп ће бити сниман, то је полиција званично најавила. Постојала су и нека саопштења локалне самоуправе практично о неком полуванредном стању, у смислу да неће радити ресторани, да ће бити затворени вртићи, школе, тај ужи централни део града да ће бити практично блокиран“, казао је он за Спутњик.

Oрганизатори су позвали полицију да ради свој посао и да не дозволе ситне инциденте.


Tags: АнтиНАТО, Сербская земля Черногория
Subscribe

Comments for this post were disabled by the author