barjaktarevic (barjaktarevic) wrote,
barjaktarevic
barjaktarevic

Categories:

Српске рукописне књиге у Словачкој.

Оригинал взят у novisrbljak в Српске рукописне књиге у Словачкој.

Српске рукописне књиге у Словачкој

Српске рукописне књиге у Словачкој
Српске рукописне књиге у Словачкој
Српске рукописне књиге у Словачкој
Из штампе је изашла друга књига која је резултат рада научне комисије у оквиру пројекта Истраживање, евидентирање си научни опис српских средњовековних рукописа у иностраним збиркама који води Библиотека Патријаршије.

Научну комисију чине: проф. др Бранислав Тодић, проф. др Зоран Ранковић, проф. др Ирена Шпадијер, проф. др Зоран Ракић, др Владан Тријић, мр Душица Грбић и председник комисије др Зоран Недељковић. Књига представља каталошки археографски опис осам српских рукописних књига и одломака, од којих се седам налази у Словачкој - у Универзитетској библиотеци у Братислави, Словачкој народној библиотеци - Књижевном архиву у граду Мартину, Источнословачком музеју у Кошицама, као и у Библиотеци Гркокатоличког богословског факултета у Прешову. Један изгорели рукопис (Спишки ћирилски одломци) познат је из литературе.
У књизи су представљене илустрације и палеографски албум из описаних рукописа. Аутори овог издања су проф. др Бранисалав Тодић и проф. др Зоран Ранковић. Главни и одговорни уредник је др Зоран Недељковић, управник Библиотеке Српске Патријаршије, која је и издавач ове публикације.

[Преузето са сајта СПЦ.]

Повезан пост: Представљено издање "Српске рукописне књиге у Чешкој".

Tags: панславизм
Subscribe

Comments for this post were disabled by the author