barjaktarevic (barjaktarevic) wrote,
barjaktarevic
barjaktarevic

ДЕЦЕМБАР 7 [ЈУЛИ 14]. ПРЕП. ГРИГОРИЈЕ, КУМАНИЧКИ ЧУДОТВОРАЦ (ТРОПАР И КОНДАК).

Оригинал взят у novisrbljak в ДЕЦЕМБАР 7 [ЈУЛИ 14]. ПРЕП. ГРИГОРИЈЕ, КУМАНИЧКИ ЧУДОТВОРАЦ (ТРОПАР И КОНДАК).

Приређујући за објављивање на нашем сајту и помало прегледавајући скенове "Србљака" митрополита Михаила (Јовановића) прочитасмо у његовом предсловију (мада из њега није сасвим јасно да ли постоји написана служба преподобном, али није унешена (као и остале које се помињу) у овај Зборник, или би трeбало тек да се напише) и бисмо подстакнути да саставимо данас овај тропар и кондак.

О преп. Григорију готово да и нема познатих податка [осим не сасвим проверених да је био архиепископ србски (иако га нема у пописима србских архиепископа које смо прегледали), и вероватно се повукао са престола, и да је родом од Немањића], али чуда која се дешавају у м-ру Куманици чине га познатим и признатим. Познатији је Григорије II, који је био епископ Рашки и преписивач књига у време краља Милутина. Има нешто чланака о м-ру Куманици који се дају лако изгуглати (па их зато овде не дајемо), а икону нисмо пронашли.

Из фуснота (па мало шире):

- тропар и кондак састављени 13. септ. 2017. год. до подне.
- као дан празновања преподобног помиње се 7. децембар (?), а ми додајемо и дан појутарја храмовне славе (када би требало да се прославља као ктитор) м-ра Куманице – Сабор св. арханг. Гаврила (13. јула).

Tags: Небесная Сербия
Subscribe

Comments for this post were disabled by the author