barjaktarevic (barjaktarevic) wrote,
barjaktarevic
barjaktarevic

ОКТОБАР 14. ПРЕП. МАТИ ПАРАСКЕВА ЕПИВАТСКА (СРБСКА)

Оригинал взят у novisrbljak в ОКТОБАР 14. ПРЕП. МАТИ ПАРАСКЕВА ЕПИВАТСКА (СРБСКА)
Служба у тзв. "Редовним Минејима".

Служба у тзв. "Руским зеленим Минејима".

Служба и житије тзв. царском ортографијом.

Служба и житије - рукопис монаха Вартоломеја из м-ра Гргетег на Фрушкој Гори, 1780. г. (цсл.) из збирке Библиотеке Матице српске (Нови Сад). Основна разлика у односу на претходне текстове је у неколико Литијских стихира које не налазимо у руским текстовима.

Акатист (цсл.), стр.25-32.

Акатист(срб.).

Акатист (преведен са срб. на  цсл.).

У цркви Ружици на Калемегдану у Београду се налази чудотворни извор св. Петке, где су мошти преподобне почивале неко време.

Све ове текстове смо прикупили још пре неку годину, али нам се још увек неда да их приредимо за објављивање - осим текста изворног србског акатиста на цсл. који смо објавили прошле године.

Видети опширније у нашем посту: МОНАХИЊА ЕВПРАКСИЈА (ЦВЕТКОВИЋ): ТРИ АКАТИСТА - ПРЕП. ЕВПРАКСИЈИ, СВ. В.МУЧ. ЈЕФИМИЈИ И ПРЕП. ПЕТКИ.

О иконама преподобне: често су избркане са онима св.муч. Параскеви, па као и у народу (поред очито великог поштовања) практично се и не зна о којој се баш Параскеви ради. Збрци доприносе и савремени "иконографи" мешајући (или не разликујући) специфичне карактеристике особених иконографија преподобне и мученице.

Пролози и разна "Житија светих" побројавају барем четири древне свет(иц)е са именом Параскева - Петка:

Tags: Небесная Сербия
Subscribe

  • Требинье

    В городе Требине, расположенном в Республике Сербской (энтитет Боснии и Герцеговины), все уличные вывески, указатели и рекламные объявления вскоре…

  • У вершины Румии - лето, у подножия Румии - зима.

    Сегодня - один из главных православных праздников, день рождения Церкви, День Святой Живоначальной Троицы. Уже много столетий жители Сербии,…

  • Дело сдвинулось с мёртвой точки!

    Поправки к Закону о свободе вероисповедания и правовом статусе религиозных общин были одобрены соответствующим парламентским комитетом Черногории.…

Comments for this post were disabled by the author