barjaktarevic (barjaktarevic) wrote,
barjaktarevic
barjaktarevic

Categories:

Я проезжал через это село прошлым летом. В Лужанах отслужена панихида 9 мая нст.

Дервента: Парастос убијеним у току два рата
У дервенској мјесној заједници Босански Лужани данас је служен парастос и положени вијенци за 22 погинула борца Војске Републике Српске и седам цивила из одбрамбено-отаџбинског рата, као и за 143 жртве које су током Другог свјетског рата убиле усташе.
Замјеник начелника општине Дервента Синиша Јефтић рекао је да је над српским становништвом од 1941. до 1945. године почињен стравичан злочин, те да се бројним убијенима не зна ни мјесто гдје су закопани.
- Постоје свједоци о стравичним страдањима Срба у Другом свјетском рату, а ова имена са плоча су још један доказ. Нема породице у овом мјесту да некога није изгубила - рекао је Јефтић.
Предсједник Предсједништва Борачке организације Дервента Чедо Вујичић рекао је да су Босански Лужани у протеклом рату дали значајан допринос одбрани Републике Српске и ослобађању Дервента.
- У последњем рату народ се организовао и избјегнуто је веће страдање Срба - рекао је Вујичић.
Саво Бановић, који је имао седам и по година 1943. године када су му оца убили пред његовим очима, рекао је да је о злочинима слушао од преживјелих чланова породице и комшија.
- Отац је имао само 35 година када га је убио комшија Хрват. Тих година народ је сабиран у вагоне на жељезничкој станици у Босанским Лужанима, па је даље превожен у Славонски Брод и Пожегу. Многи су скакали са моста у Броду, били убијани да им се више не зна траг - рекао је Бановић.
Вијенац испред спомен-обиљежја положили су породице погинулих и убијених, делегација општинске Борачке организације, општинске Организација заробљених и погинулих бораца и несталних цивила, представници мјесне заједнице Босански Лужани, те представници политичких партија.
https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=336487
Tags: Русско-сербские связи
Subscribe

Comments for this post were disabled by the author