barjaktarevic (barjaktarevic) wrote,
barjaktarevic
barjaktarevic

Categories:

Крестный ход в черногорском Баре (Антивари)

Због литије организоване у част заштитника Бара – Светог Јована Владимира, свештеници Митрополије црногорско приморске 5. јуна 2020. године су дали изјаве у Центру безбедности, а тужилац је саопштио да нема основа за кривичну пријаву.
Изјаве су у Центру безбедности у Бару су дали: протојереј-ставрофор Слободан Зековић, протојереји Јован Пламенац и Љубомир Јовановић, јереји Младен Томовић, Никола Радовић, Александар Орландић и Марјан Петковски, док је протојереј Синиша Смиљић изјаву дао у Улцињу.
Уз свештенике у Бару су све време били правни заступник Митрополије црногорско-приморске др Владимир Лепосавић и адвокат Бошко Чармак.
Свештеницима је дан раније наложено да се рано ујутро јаве у Центар безбедности и дају изјаве због литије која је одржана улицама града под Румијом након вечерње службе и молебна Пресветој Богородици у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару. Иначе литија се традиционално организује сваке године у част тог Божјег угодника који је небески заштитник Бара.
Архијерејски намесник барски протојереј-ставрофор Слободан Зекович је казао да се Свети Јован Владимир ове године скромније прославља, али да је “Свети Јован Владимир услишио молбу и жељу народа свога и благословио да овај молитвени ход у славу Божју и част његову опет прође његовим градом и да се његов благослов на свима нама утврди”.
http://www.spc.rs/sr/sveshtenici_dali_izjave_zbog_litije_u_baru
Tags: Сербская земля Черногория
Subscribe

  • 29 июля 1938 г.

    Белградская пресса сообщала о "Годе Св. Владимира" у "београдских Руса".

  • Идея "Отечества" в средневековой Руси

    Что общего у св. Петра Муромского и св. Александра Невского, кроме отдалённого родства (первый принадлежал к Черниговским Рюриковичам, второй - к…

  • Генеалогические пересечения

    У св. Петра Муромского (Давыда), св. Александра Невского, Елизаветы Тюрингенской и св. Димитрия Донского был общий предок - св. Георгий-Ярослав…

Comments for this post were disabled by the author